ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

Показват се публикациите с етикет Открития. Показване на всички публикации
Показват се публикациите с етикет Открития. Показване на всички публикации

петък, 17 август 2012 г.

Великата виетнамска стена

След петгодишни изследвания и разкопки международна група от архитекти обявила, че е открита 127 километрова „Велика виетнамска стена“ - най-голямото съоръжение в Югоизточна Азия . Стената е изградена от редуващи се камъни и земя. CNN съобщава, че височината и в някои участъци достига 4 метра.
Историята на нейното откриване започнала през 2005 година, когато оглавяващият ханойския филиал на Френската школа за изучаване на Изтока, Андрю Харди, открил, че в документ от 1885 година, наречен „Описателна география на император Донг Кхан“, се споменава „Великата стена на Куанг Нгай“ . Под негово ръководство започнали разкопки, подпомогнати от Виетнамската академия за социални науки. Стената започва в северната провинция Куанг Нгай и отива на юг в провинция Бин Дин. Правена е през 1819 година от император Зя Лонг, основател на династията Нгуен.
Въпреки сравняването и с Великата китайска стена, този виетнамски вариант е по-коректно да се сравнява с вала на Адриан - верига от римски укрепления по границата на Англия и Шотландия. Също като нея, стената била построена покрай стария път. Археолозите са изброили около 50 крепости, които трябвало да осигуряват безопасност и да събират данък. Има свидетелства, че много крепости, храмове и пазари, намиращи се по този път, в действителност са много по-стари от стената.
Тази стена е служела за демаркационна линия, разделяща владенията на равнините виети и планинските племена хре, като е възможно в строителството и да са вземали участие и двата народа. В крайна сметка за предците-строители разказват и единия и другия народ.
Снимка: Deotravel.ru
Източник: http://x-files.org.ua

Още...

неделя, 27 май 2012 г.

Известни изобретатели (които са откраднали идеята)

Галилео Галилей
Галилео Галилей е италиански астроном , физик и математик. Когото да попита човек, какъв е приносът му в науката, естествено е да Ви отговори, че е изобразил телескопа. Само че има едно „НО“! Галилей не е изобретил телескопа… А кой, всъщност е изобретил телескопа? Ами това е нидерландският учен Ханс Липпершей, който през 1608 година конструирал първия в света телескоп и се опитал да получи патент за своето изобретение, но без каквато и да е причина, му било отказано…
В същата година до Галилей дошла информация за този нов инструмент за наблюдаване на отдалечени обекти – т. нар. „холандска тръба“ (или телескопа на Липпершейн), и през 1609 година той бързо конструирал свой телескоп. Трябва да се отбележи, че увеличението на неговия телескоп било малко по-голямо от това на Липпершейн. Макар че и Галилей не получил патент, сторически нещата се стекли така, че с неговото име се свързва изобретяването на телескопа, а името на истинския му създател даже и не се споменава в учебниците…

Александър Греъм Бел
Бел бил много приятен човек за всички. Обстоятелствата в живота му се стекли така, че основно общувал с глухи хора, и даже жена му и майка му били глухи. Затова е учудващо и съвсем неразбираемо, защо му е било, да изобретява телефона… И дали наистина го е изобретил?....
През 1860 година италианецът Антонио Меучи пръв демонстрирал как работи измисления от него телефон, когото нарекъл „телетрофон“. Именно той е истинския изобретател на телефона. Но тъй като бил беден емигрант в САЩ, не успял да намери 10 долара, за да патентова своето изобретение през 1874 година. Две години по-късно американецът Александър Греъм Белл получил патент за телефона, като му се паднали и славата, и богатството, а самият изобретател умрял в бедност и неизвестност.

Алберт Айнщайн
Във всички научни книги е казано, че Алберт Айнщайн е разработил Теорията за относителността. Само че, дали наистина е така? И ако не е, кой, в действителност, я е разработил?
Известно е, че Анри Поанкаре е в основата на създаването на Теорията за относителността и много преди Айнщайн формулирал принципа на относителността. Самият Айнщайн много дълго е отричал да се е запознавал с трудовете на Поанкаре и в многобройните му научни разработки ( 30 книги и 500 статии) едва ли ще се намери препратка или споменаване на името на Поанкаре.

Александр Флеминг
Много хора си спомнят за него, когато става дума за пеницилина. Всъщност, бащата на Флеминг още в ранното си детство се заклел, че ще даде на сина си добро образование. В действителност синът успешно завършил медицинското училище и успял да открие лечебната сила на пеницилина, който на времето спасил живота на Чърчил, когато бил болен от пневмония. Но … нещата не са така прости… На практика Чърчил не е лекуван с пеницилин, а не Флеминг е човекът, който го е открил. Оказва се, че той просто…. Кой, всъщност е откривателя на пеницилина? Трудно е да се отговори на този въпрос, но много преди Флеминг племена в Северна Африка използвали пеницилин. През 1897 година Ърнест Дучестне използвал плесента penicillum glaucoma за лечение на тиф при морски свинчета. В историята на науката това може да са само безполезни изследвания, но те са могли да потвърдят лечебните свойства на пеницилина. В същото време други учени не възприемали дейността му на сериозно. Патент не получил никога, а умрял след 10 години от болест, която могла да бъде излекувана с пеницилин . Когато, много по-късно, съвсем случайно Флеминг открил пеницилина, той и не допускал, че ще може с него да се помогне на някого и се заел с други изследвания, а с разработката на пеницилина се заели други учени: Говард Флори, Норман Хитли, Андрю Мойер и Ърнест Чейн и благодарение на тях той придобил формата, в която се прилага и днес.

Томас Едисон
Томас Едисон е известен като „най-плодовитият изобретател в света“. Счупил е световния рекорд и е получил 1093 патента. Само че списъкът на изобретенията, които Едисон не е направил, е твърде дълъг, много факти са отдавна доказанаи, но въпреки това децата в училище все още учат, че електрическата крушка, кинофилма, електричеството и много други важни неща, са изобретени именно от него
Да се спрем на електрическата крушка. Много учени са имали да разработят крушка на принципа на нажежаема жичка, но първият, който я е разработил, е немският изобретател Хайнрих Гьобел. Той се опитал да я продаде на Едисон, но тъй като последния не видял практическата полза от нея, отказал. Скоро след това немецът починал и Едисон купил изобретението от неговата бедна вдовица на много по-ниска цена. Само че не спрял с това, а купил и патент на крушката, изобретена от Джоузеф Суон след Гьобел, но година преди Едисон. Затова в учебниците го наричат баща на електрическата крушка.

Още...

четвъртък, 17 май 2012 г.

Тайната на пещера Пестера

В края на ХХ век в Румъния, съвсем случайно, е била открита много необичайната пещера Пестера. Тайните и вероятно още дълго време биха били запазени, ако не било разпореждането на тогавашния президент Николае Чаушеску , за започване на изграждането на мащабен енергетичен комплекс близо до град Мангалия. Предполагало се, че това ще бъде „новия социалистически строеж“. Той трябвало да бъде разположен недалече от черноморското крайбрежие, в Добружа. За целта през 1986 Чаушеску сам разгледал района от хеликоптер и избрал мястото, на което трябвало да започне строежа. Тази част от Румъния представлява варовиково плато, и не рядко се срещат карстови явления – пещери, подземни езера и подземни реки, като кухините за тях са направени във варовика от водата. Започнало разучаване от геодезически екипи на посоченото от Чаушеску място , а също и от групи спелеолози и експерти по изследване на пещери. В процеса на работа един от специалистите забелязал тясна пукнатина с дължина около 20 см. Оказало се(след като разширили пукнатината), че тя води към подземен коридор, който пък отвеждал в огромна пещера. Специалистите - спелеолози и биолози обяснили, че въпросната пещера, следствие на тектоничните движения, може да се е оказала отрязана от външния свят както в много далечно минало, както и съвсем неотдавна. Започнало интензивно изучаване на подземния свят на Пестера. Оказало се, че там обитават множество неизвестни на повърхността неголеми същества. Да се работо вътре се оказало изключително трудно, защото водата там била наситена със сяра, а въздухът съдържал толкова малко кислород, че дишането на хората било трудно. Това, обаче, не спряло учените и учените получавали нови и необичайни данни.
Вече към 1992 изследователите съобщили за 30 вида неизвестни до сега безгръбначни животни. Започнало изучаване на пещерата Пестера от международни екипи и било изказано предположение, че преди хиляди години предците на намерените съшества попаднали в пещерата през пукнатини и разломи, но в един момент (по силата на неизвестни сега причини), вследствие на земетресение, връзката с външния свят била прекъсната. Попадналите в капан животни трябвало да се приспособят към недружелюбната среда ( с 5% съдържание на кослород, когато в обичайната атмосфера той бил 21%). Дълго рвеме учените си блъскали главата и се чудели за сметка на какви ресурси живеят подземните обитатели на Пестера? В подземния свят, поради липсата на светлина, нямало , а и не можело да има, никакви растения. Въпрост бил, с какво се хранели животните? Оказало се, че ролята на храна се паднала на серните бактерии. Тези микроорганизми разлагали сероводорода на неговите компоненти и образували органични съединения, които и служели за хранителна среда на гъбите. С тях пък се хранели примитивните безкрили насекоми, които след това били изяждани от паяците, бръмбарите и другите обитаващи там същества. Така възникнала необичайната хранителна верига, в псновата на която първото звено не билои растенията, а бактериите. Това дало възможност по друг начин да се погледне на възможностите за живот и местообитание на живите организми….

Още...

събота, 11 февруари 2012 г.

Пирамида , по-голяма от египетската в Гиза, открита на остров Бали

В Индонезия, в планински район на Западна Ява , в Гарута, била открита висока пирамида. До момента хората са я смятали за обикновена планина, а местните жители са си направили по склоновете й градини.. На факта, че тази „планина“ има извънредно правилна форма, неотдавна обърнали внимание немски учени.



Когато правели геодезични разработки и измервали съпротивлението на геологичните слоеве, изследователите на планината открили, че структурата й едва дали е природно образувание. Въглеродният анализ на горния, плодороден слой на почвата, показал възраст 6000 години преди н. е, а долният, твърд слой бил датиран на 7500 години преди Христа.
Преди тестуването била направена серия от разкопки и били намерени някакви надписи на камъните на пирамидата, погребана под слоевете почва. Специалистите твърдят, че размерите на пирамида на остров Бали са по-големи от тези на Голямата пирамида в Гиза.



Професор Бонатз от из Deutsche Orient-Gesellscaaft(Немско източно общество) смята, че тя е висока 200 метра и е построена преди 10 хиляди години.
През този месец (февруари 2012 година) на остров Бали ще бъде проведене международна конференция . На нея учените ще обсъдят начините за ускорените разкопки на новата „най-голяма“ пирамида…..

Още...

вторник, 29 ноември 2011 г.

Край бреговете на Австралия са открити два гигантски острова - части от най-древния континент



Учените са намерили на дъното на Индийския океан два потънали острова, които се явяват част от суперконтинента Гондвана , и представляваши последното звено , съединяващи Индия и Австралия. Островите се намират на километър и половина дълбочина, близо до Западна Австралия.
Ръководителят на експедицията от Сиднейския университет Саймън Уйлямс разказва, че островите са съпоставими по размери с Тасмания. Възникнали са преди около 130 млн години, по време на периода Креда, когато на Земята още са живели динозаврите. През този период Индия е започнала да се отделя от Австралия.
До този извод са стигнали изследователите, издигайки на повърхността около 100 кг скални проби. Изследователите очаквали да видят океански скали (като например базалт), а открили материкови образувания, ъстоящи се от гранит, гнайс и пясъчник, и съдърнащи фрагменти от вкаменелости на сухоземни растения и животни и разстения.
Съобщава се, че потъналите острови имат плоски върхове, което е доказателство, че островите са се намирали над повърхността на водата, и са потънали постепенно.
И само да припомним: Гондвана е суперконтинент, който е обединявал почти половината от цялата суша. Движението на откъсналите се от Гондвана материци и сблъскването им с части от Лавразия (друг суперконтинент), е довело до активно нагъване на земната кора и образуване на планини.

Още...

петък, 2 септември 2011 г.

Сензационна находка на археолозите в Сърбия


При направени археологически разкопки в Сърбия, учените са имали щастието да открият медни оръдия на труда , чиято възраст е около 7,5 хиляди години. Тази находка противоречи на всички известни факти, отнасящи се до предполагаемото начало на използване на металите от човека. Преди се е смятало, че медната металургия е възникнала доста по-късно в Мала Азия, а след това от там се е разпространила в Европа.
Ако световната научна общественост признае автентичността на находките, историците ще бъдат принудени изцяло да осмислят принципите за развитие на човешкото общество , и да поставят началото на бронзовия век в доста по-дълбока древност.

Източник:newsmax.com.ua

Още...

понеделник, 4 юли 2011 г.

Оказва се, че пенисът може да издава призивни звуци



Открито е най- шумното съшество на Земята. В тегловата си категория, разбира се... Това е водната дървеница Micronecta scholtzi. Този вид дървеници са с размер всичко на всичко два милиметра, а издават звуци, чието ниво достига 99,2 децибела. Това е много силно – като носещ се направо по перона влак. По-удивително от самите звуци е начина, по който ги постига. Самецът „скърца”, или, изразявайки се ентомологично, използва пениса си, когото бързо-бързо го трие в коремчето си, подобно на цигулков лък. Създадените по такъв начин мелодии примамват, както може да се досетите, самките. И колкото по-силно „звучи” жадуващия любов, толкова по-охотно самката ще го допусне до себе си. И толкова по-бързо.... Още повече - ще бъде чут, на фона на по-тихите си конкуренти.



Милиметровият мъжки представител на този вид дървеници издава най-силните звуци в своята тегловна категория. И то - с какво?....
Като рекордьор водните дървеници са били записани от френските и шотландски изследователи, изучаващи биоразнообразието на европейските реки. Те били изумени от способностите на дървениците, които „пеели” дълбоко под водата, но това се чувало много добре и на повърхността. Учените даже помислили, че звуците идват от някое голямо животно... и съвсем не очаквали това от двумилиметровите дребосъци.
- Сините китове и слоновете , разбира се, тръбят доста по- силно - казва един от учените – 188 и 117 децибела. Но те са огромни. В своята категория дървениците са направо оглушителни!
Музикалните пениси на мъжките водни дървеници вече са заинтересували акустиците. Те(пенисите) не са по-дебели от човешки косъм, а ефективността, в смисъл извличане на звук, е потресаваща... И без каквито и да било усилия. На практика - интимно чудо на природата... Всъщност тайната на устройството, с помощтта на което дървениците извличат звуци, би било приложимо в производството на компактни сонори.

Още...

сряда, 22 юни 2011 г.

Още нещо за гигантските обекти около Слънцето....


Изследователи, наблюдаващи слънцето, са видели около него странни обекти. На поместените в Интернет видеозаписи добре се вижда, как непознати обекти летят редом със светилото. При това едни излитат от него, а други влитат. Както отбелязват средствата за масово осведомяване, кадрите на НЛО не са някакви любителски, а са направени от НАСА, с помощта на космическите обсерватории SOHO и STEREO, наблюдаващи Слънцето. Някои ентусиасти са провели свое разследване, събирайки заедно получените снимки на Слънцето, и са получили доказателства за придвижване на обектите във времето. При увеличение на тези обекти излиза, че всички те имат еднотипен строеж, и много напомнят на летателни апарати с гигантски размери. Макар че някои експерти се отнасят към получените данни много скептично, твърдейки, че това са дефекти на лентата, не са в състояние да обяснят тези аномалии.

В НАСА тези странности не се коментират, което веднага е породило подозрения, че специалистите скриват съществуващата информация. След като видео за НЛО се появило в Интернет, от официалният сайт NASA STEREO изчезнали първоизточниците , или ако трябва да сме точни, от кадрите изчезнали НЛО. Обвинението е, че са ги изтрили, или по-точно - изтрили са онези обекти, които имали сложна форма , която, явно, е била ръкотворна.Интересна е версията, разработена някога от Айнщайн и колегата му Розен. Те изследвали възможността за съществуване на „червоточини” или „къртичини” - коридори на изкривеното пространство-време, които може да съединяват отдалечени части на нашата Вселена, а също и миналото с бъдещето. Дължината на такъв коридор може да бъде много мизерна, но всъщност тези коридори съединяват разстояния, измервани с милиарди светлинни години. Сега учените предполагат, че тези „къртичини” се скриват вътре в звездата и съединяват не две точки от Космоса, а няколко центрове на доста масивни тела, например - две отделни звезди. Според една от хипотезите, подобни „къртичини” - тунели, свързващи отделни части на пространството като „звездни врата” , могат да се ползват от нашите „братя по разум” за бързо придвиждане до и „в” отдалечени области на Вселената.
„ Входът в тунелите може да прилича на „черна дупка”, a размерът може да бъде различен - от звезда, до прашинка - казва на конференцията на "SETI-XXI" академика от Руската академия на науките и директор на Астрокосмическия център ФИАН, Николай Кардашев - Стигаме до нова и много сложна концепция за структурата на Вселената, откриваща принципно нови възможности за общуване с „братята по разум”..."

Още...

неделя, 29 август 2010 г.

Открит е природен антифриз...

Специалисти, изучаващи рибите в Северния Ледовит океан , които по някакви тайнствени причини не замръзват при минусови температури, открили в тях .... природен антифриз.
Температурата на водата в Арктика целогодишно се поддържа около точката на замръзване – минус 1,8 °C. Температурата на замръзване на кръвта на рибите при това замръзва е около минус 0,9°C, така че би трябвало да се очакват очевидни последствия, но тях ги няма... В кръвта им се съдържа определен гликопротеин, който не и позволява да замръзне. Бил е открит преди половин век, но как именно действа, си е оставало загадка.
Сътрудници на университете в Бохума (ФРГ), под ръководството на Мартина Хвенит и с помощта на терахерцова спектроскопия изяснили, че молекулите на водата, които обикновено танцуват насам-натам в кръвта на антарктическия кликач (Dissostichus mawsoni), формиращи и разрушаващи химичните връзки, при поява на белтъка „забавят дискотечния танц и той се превръща в менует”... – пояснява Хавенит.
Забавянето на процеса на формиране на химически връзки, препятства кристализацията на леда, която би била пагубна за рибите. Разбира се, това не би спасило рибата от по-ниските температури, но в същото време и водата около нея напълно би замръзнала.
Изаследването е финансирано от автоконцерна Volkswagen, който, без съмнение, иска да намери по-ефективни способи за борба със замръзването на своите автомобили. Рибният белтък се справя с това много по-добре от изкуствените антифризи, които се свързват непосредствено с молекулата на водата в най-ниската точка на замръзване. На белтъка не е нужно даже да се свързва – достатъчно е само неговото присъствие на далечно разстояние, за да се получи във водния разтвор необходимия ефект.

Още...

петък, 27 август 2010 г.

В Египет е открита древна пекарна

Снимката е направена по време на разкопките
Американски археолози от Йелския университет, заедно със своите египетски колеги, са открили древно селище в хода на разкопките на така наречения Тивански път в Западната пустиня.
Градчето е с хиляда години по-старо от най-рано известното населено място в района на Ум Магавир – оазиса Харга.
От север на юг е заемало километър, , а от запад на изток – 250 метра. То било на пътя на керваните , който съединвал долината на Нил с Харга, и по-мататък – със Западен Судан.
Намерено е здание, в което разположението на стаите е идентично с това на постройките с административно предназначение в Нилската долина. Освен това е разкопана хлебопекарна с две пещи и грънчарско колело, на което се прявели глинените форми за хляба. Огромната купчина с боклук свидетелства за това, че пекарната е произвеждала прекалено голямо количество продукция за такова малко градче. Възможно е, от тази пекарна да е била снабдявана армията.
По предварителни данни селището е съществувало доста дълго . Възникнало е по време на Средното царсто, а възхода му е бил към края на това царство.


Още...

понеделник, 23 август 2010 г.

Черепът на Хитлер от московския архив, се оказал женски

Известната част от череп с дупка от куршум, пазена в Московския държавен архив като главно доказателство за самоубийството на Хитлер, в действителност не е принадлежала на нацисткия лидер.


Както показал анализът на ДНК, фрагмента от черепа принадлежал на жена, по-млада от 40 години, а съвсем не на мъж на 56 (толкова би трябвало да са годините на фюрера при смъртта му). Археологът и специалист по изследване на кости Ник Белантони взел образец ДНК, който след това бил тестуван в лабораторията на Университета в Канектикът. По думите му, пазения в Държавния архив на Руската федерация фрагмент, не е принадлежал на Хитлер, нито на неговата любовница Ева Браун.
Сензационното откритие отново поставя под въпрос общоприетата версия за смъртта на Хитлер. Счита се, че на 30 април 1945 година, когато руските войски са завземали Берлин, фюрерът и Ева Браун са взели отрова, след което Хитлер се е застрелял. По думите на очевидци труповете завили в одеала и ги изнески от бункера в градината. Там ги сложили в дупка, направена от бомба, залели ги с бензин и ги изгорили.
Тази версия е описана в много биографии на нацисткия лидер. Само че някои биографи смятат, че Хитлер едва ли се е застрелял, а биографията приемат като поразкрасена.
През май 1945 година съветското контраразузнаване СМЕРШ е намерило в Берлин останки, предполагаемо принадлежащи на Хитлер. Криминалистите са ги изучавали при закрити врати - няма запазени нити фотографии, нито кинолента, които да са ги запечатили. Пленения помощник на зъболекара на фюрера го е познал по запазилите се зъби. Само че тогава не са успели да намерят парчето от черепа, като са предположили, че то е отхвръкнало по време на изстрела.
Фрагментът с дупка от куршум , пазен в москва, изкопали от до бункера едва през 1946 година, по време на следващата специална експедиция. Дълго време е бил смятан за единственото надеждно доказателство за това, че Хитлер се е застрелял в главата. Само че ако се вярва на ДНК –анализа, това доказателство нищо не струва. Как именно е умрял и дали е изобщо е умрял, си остава загадка.
Останките на Хитлер, намерени по време на първата експедиция, били заопани в Магдебург и там се пазили до 1970 година. Тогава сътрудниците на КГБ отново ги изкопали, изгорили ги и тайно хвърлили пепелта в Елба. В архивите останали само челюстта, парчето от череп и част от дивана, залят с кръв, на който се смята че е свършил със себе си главатарят на нацистите. Бункерът бил разрушен през 1947 година.
През 1945 година Ева Браун била на 33 и формално подхожда, за да бъде „жената под 40”, от която да е намереното парче от череп. Само че няма никакви данни тя да се е застреляла. Общоприетото мнение е, че я е умъртвила отровата. Американският изследовател смята, че „..това може да бъде от който и да е”, тъй като до бункера са избити твърде много хора...

Още...

четвъртък, 29 юли 2010 г.

Разкрита е тайната на ураганите

Руските учени от Института за космически изследвания на РАН са успели да разкрият тайната на тропическите урагани.
Те изучили данните от изкуствените спътници на Земята, и открили по-рано неизвестна, но имаща ключово значение особеност.
Ако в урагана рязко намалее количеството на пренасяната от него водна пара, то в течение на денонощие той набира огромна сила, като се превръща в смъртоносна опасност. Именно по такъв сценарий са се развивали събитията с урагана Катрин, нанесъл страшни поражения на американския град Ню Орлеан.

Новото откритие позволява да се предсказват ураганите, а съответните служби имат в запас не по-малко от денонощие, за да предприемат мерки в защита на хората и да се подготвят за ударите на стихията.

Още...

четвъртък, 22 юли 2010 г.

България си има свой Мачу Пикчу

Българските археолози са открили уникална крепост на владетеля на Одриското царство – тракийска държава, съществувала на територията на България от 475 година преди новата ера, до 46 година от н.е. Съоръжението се намира на върха на планината Кози грамади от хребета на Средна гора, близо до курорта Хисар.
Резиденцията-крепост е била построена на 1200 метра надморска височина, през V –IV век пр. н. е. Археолозите наричат това място българският Мачу Пикчу, поради сходство в устройството на тези два града.


Изграждането на крепостта е започнало по време на тракийския крал Котис (384 – 359г пр. н. е). Изследователите са имали щастието да открият останки от двореца на одриските царе Аматокос II (359 – 351 г. пр. н.е.) и Терес II (351 – 342 г преди н.е.).
По думите на археолозите, в града са били намерени крепост, светилище и жертвеник, разположени на различни нива. Археолозите дори са разкопали вече две кули от крепостта, остатъците от които достигали 2 метра височина.
Най-вероятно в нея се е намирало златото на Одриското царство, което вероятно е било заграбено от македонския цар Филип ІІ, който завладял Тракия.

Още...

понеделник, 19 юли 2010 г.

Динозаврите топлели яйцата си в геотермалните източници

Някои видове динозаври са поставяли яйцата си в непосредствена близост до геотермални източници така, че издигащте се от тях пари да ги подгряват.

Авторите на това заключение са работили в Аржентина , в провинция Ла-Риоха. Те открили оставени на 80 места яйца, разположени на 3 метра и даже и по-малко от геотермални източници. Средно те били на групи от 3 до 12 яйца, а в някои случаи броят им достигал до 35 парчета. По външните признаци учените определили, че яйцата принадлежат на неозавроподи.

Химическият анализ на минералите от яйчените черупки показал, че яйцата в продължение на един-два месеца били подложени на подгряване от 60 до 100 градуса по Целзий. Дебелината на черупката на яйцата, които били с диаметър около 21 см, варирала между 1,29 до 7,54 мм. Учените предполагат, че максималната дебелина е била характерна за момента на отлагане на яйцата, но под въздействие на във водата на горещия източник киселини, те постепенно са изтънявали.

Още...

петък, 25 юни 2010 г.

Открито е най-старото изображение на апостолите


Aрхеолози, работещи в римските катакомби са имали щастието да открият най-древните(по тяхно мнение) фрески, с изображението на четиримата апостоли – Петър, Павел, Андрей и Йоан. Фреските са датирани към IV век от новата ера. И първата половина на V век.




Изображенията на апостолите е станало възможно да бъдат открити благодарение на прилагане на нова лазерна технология, позволяваща да се изчисти налепа, който в течение на векове се е образувало по стените.
Фреските са разположени на тавана на криптата, принадлежаща , по предварителни данни, на една от богатите римланки-християнки. Откритите изображения на апостолите са най-старите от до сега известните. Съществуват по-ранни изображения на апостол Петър, но за пръв път се откриват рисунки, където фигурират едновременно четиримата апостоли, съобщава Lenta.ru.

Още...

четвъртък, 24 юни 2010 г.

Китайските археолози са открили в развалини древен хладилник

Археолози в Китай са открили на мqстото на развалините на бивша императорска резиденция устройство, което напомня хладилник. Съобщава се, че откритието било направено oт работници на института по археология в провинция Шенси.
Както станало известно, примитивното охлаждащо устройство , което е, както се предполага, от преди повече от две хиляди години, било открито от китайците в един от окръзите , намиращ се недалече от бившата столица на древната китайска империя Сиан, разположена на северозапад от Поднебесната.

Трябва да се отбележи, че този древен хладилник се състои от керамични пръстени с диаметър 1,1 метра и височина 0,33 метра. На дъното на своеобразния кладенец били положени тръби за течаща вода, която играела ролята на своеобразен охладител. Те стигали до самата речна долина.

Според учените това устройство не е могло да бъде обикновен кладенец, тъй като кладенецът би трябвало да е по-дълбок, защото подземните води в тази местност са на доста голяма дълбочина.

Още...

сряда, 23 юни 2010 г.

На повърхността на Марс е открит „люк”

Американски ученици, занимаващи се с търсене на така наречените лавовои тръби на повърхността на Марс, открили на Червената планета образувание, което може да представлява един вид вход в марсиянаска пещера.


В хода на научния проект под названието MSIP (Mars Student Imaging Program), пуснат за пръв път през 2004 година, 16 ученици, изучавайки повече от 200 снимки, получени с помощтта на инструмента THEMIS на апарата Mars Odyssey, намерили на Марс неголямо кръгло петно. По думите на специалистите то може да представлява „люк” към пещера от вулканичен произход, с размер 190х160 метра и дълбочина не по-малко от 115 метра.
Отворът е възможно да стане обект на бъдещи изследвания с помощта на камерата HiRISE на апарата MRO, резолюцията на която е 30 сантиметра на пиксел, съобщава Arizona State University.


Още...

сряда, 9 юни 2010 г.

Какво ни подсказват откритията в океана? Нека отново да си помислим за извънземните...

Учените са открили първите многоклетъчни животни, които могат да живеят съвсем бе кислород.

Те обитават в така наречения басейн Атланта в Средиземно море. На това място концентрацията на сол във водата е толкова голяма, че те просто не се смесват с кислородосъдържащите води, намиращи се над тях. Това е доста невероятно откритие. По-рано се е считало, че само едноклетъчни организми могат да виреят в такива сурови места, но практиката е доказала друго.
Хиперсолените езера в морските дълбочини на Средиземно море учените са открили през 1993 година. Тогава три такива езера са били наречени от океанолозите с имена на корабите, от които са направени откритията – Ураний, Атланта и Дискавъри.
Чак през 2005 година са успели да установят, че тези езера са населени с множество бактерии.
От тогава около тези басейни се водят научни дискусии. Учените спорят какви процеси преобладават в тези аномални зони и по какъв начин там съществуват живи организми. И изведнъж се появило ново зашеметяващо откритие!

От животните взели радиоактивна проба за лейцин (аминокиселина) и провели флуоресцентен тест, който показва живите клетки, за да докажат, че те са били още живи, когато са ги събирали от океанското дъно. Направени били и редица други изследвания и учените стигнали до извода, че животните прекарват целия си живот в седиментните слоеве, където условията са много сурови.
В клетките на тези организми отсъстват митохондрии, които използват кислорода за подхранване на жизнената дейност на клетките. За сметка на това те са наситени с хидрогеносоми, които вършат работа, подобна на тази на тази на митохондриите, само че в анаеробна среда.
Находката е интересна не само от гледна точка на изучаване на Световния океан, но и във връзка с разнообразните форми на живот на нашата планета. В края на крайщата ако животът може да съществува там, където няма кислород, защо тогава се казва, че на други планети и спътници не може да има живот? Или може би хората още не са се сблъскали с него?




Още...

вторник, 8 юни 2010 г.

Загадъчна находка - компютър от миналото ?!!

На Земята почти не са останали бели петна, но едва ли не всяка година се сблъскваме с информация за находки на археолозите. За такава находка става дуна в книгата на немският учен Райнхард Хабек (Reinhard Habeck) „Вещи, които не могат да бъдат”. Макар и да се приема нееднозначно а и самото названия да предизивиква недоверие, авторът наистина точно се придържа към фактите в своето описание.

Античен „компютър” от морското дъно

В началото на ХХ век, на морското дъно, не далеч от малкия гръцки остров Антикифер е намерен предмет, който не само Хабел, но и други учени наричат „античен компютър”.
Моделът, изложен в немски музей показва, че това е много сложен механизъм, състоящ се от много зъбни колела с различни размери, зацепващи се помежду си в различни плоскости.

„Компютърът позволява да се следят слънчевия и лунни календари, да се изчислва траекторията на движение на планетите и да се определя положението на звездите.
От съвременна гледна точка в това няма нищо удивително, но „механизмът на Антикифера” е билсглобен през 150 – 100 година преди н. е!

Какъв гении е бил в състояние да създаде такъв сложен механизъм, си остава загадка. Според специалистите нивото на знания на този древногръцки конструктор съответствало на това, което са успели да достигнат чак през Средните векове.

Още...

понеделник, 7 юни 2010 г.

Дали това са яйца от динозавър?

Открити са странни вкаменелости в Котовски район. Дали това са яйца от динозаври?

В края на миналата седмица се е получило сензационно съобщене от Волгоградска област: в село Мокрая Олховка на Котовски район са намерени яйца от динозавър.
Находката действително поразява въображението. На неголяма територия, в недълбоки оврази, след разрушаване на почвата по време на наводнение, са се показали 15 вкаменелости с яйцевидна форма. Техният диаметър е 1-1,2 метра. Истината е, че някои от тях съвсем не приличат на яйца - една от вкаменелостите има вид на гиричка, но по-голямата му част се намира под земята и поне за момента не е възможно да се разгледа подробно.Местните момчета се похвалили, че пристигналите от Москва специалисти са изказали предположение, че това са чйца от динозаври и струват 500 хиляди рубли.
Подобно твърдение не може да не предизвика скепсис у учените, особено като се има предвид че най-голямото от намерените „яйца” има дължина не повече от 30 см, което предполага, че излюпеното от него малко също ще е малко и трябва да расте много бързо, за да достигне размерите на възрастен екземпляр. Знае се, че на мястото на Волгоградска област е имало топло доисторическо море и затова е по- вероятно да се намерят останки от морски рептилии, например ихтиозаври. Такива остатъци са намирани от Александър ярков, действителен член на палеонтологичното общество при РАН. Според него вкаменелостите, които са открити, са вероятно варовикови образувания. Макар че там няма варовик, а нещо подобно на желязна руда....


Това може да бъдат плодове на древни морски растения - изказали предположение други участници в експедицията. Има и още един вариант – да са се получили от желязна руда, която, не известно от какво, да се е оформила като кръгли топки. Действително, с желязо във вид на ярко оцветени сипеи и ръждиви фрагменти от скали рам е препълнено. Явно затова се ползва с успех „извънземната” ерсия - сиреч, там е катастрофирал извънземен космически кораб, а „яйцата” са нещо като снаряди.
Сега мястото с доисторическите вкаменелости е много популярно и всички искат да с снимат с тези реликви. Няколко оврази и сипеи се събират в един и така се получава своеобразна галерия, по която се разхождат посетителите, които през цялото време са притеснявами от комарите.Находката е твърде Важна и несъмнено експонатите имат научна стойност, а в някои страни – естетическа.
Подобни находки вече са били откривани в следвоенните години. Но какво е това, за сега не може да се каже. Окончателният отговор ще дойде само след провеждане на специални изследвания...

Още...

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics