Как се е появило адаптираното мляко?

автор Janet Tamaro

Наричайте го както искате, но то е все изкуствено мляко

Ако можете да мислите за адаптираното мляко не като за чудесно човешко изобретение, но за каквото всъщност е, изкуствено бебешко мляко, може да ви е по-лесно да приемете идеята за кърменето. Погледнете на рекламите на адаптирано мляко с нови очи: сладникава музика и твърде слаба манекенка, която изглежда на около двадесет, широко усмихната с най-добрата си Мейбълин усмивка (към камерата, не към бебето). Бърз поглед към бебето, което ще изгука в отговор. После кадър на продукта и насърчителен топъл глас зад кадър: “Защо да се доверявате на друго, освен на най-нежното адаптирано мляко за деликатния организъм на бебето си? [шепот] Кърменето е най-добро, но само [попълнете марката] е във вакуумно запечатана опаковка с удобна мерителна лъжичка. Когато не можете да дадете на вашето бебе [шепот] кърма, дайте на бебето си [попълнете марката] в кутия.”

Компаниите за адаптирани млека дори не трябва да се рекламират така широко, както го правят. Съединените Щати са подписали съглашение на Световната Здравна Организация (СЗО) с обещание да спазват кодекса на СЗО, който забранява реклама на адаптирани млека и разпостранение на безплатни мостри. Тъй като няма публичен натиск в САЩ, който да наложи забраната, компаниите за адаптирани млека по същество игнорират това.

Кой е измислил адаптираното мляко?

През Втората световна война храненето с шише е било удобно изобретение за жените, които трябвало да се включат в работата заради войната – и да вземат гърдите си със себе си във фабриките. Те използвали домашно приготвени млека, обикновено приготвени от краве мляко. Жените през 30-те и 40-те използвали смес от кондензирано мляко Pet и царевичен сироп Karo (дори имало рецепта за бебешко мляко на гърба на консервата мляко). Но тъй като човешките бебета имат много по-деликатни системи от телетата, човешките бебета са срещали големи трудности да смелят кравето мляко.

Компаниите за адаптирани млека са се подлудили да се опитват да изработят грубо подобие на субстанция, която вече съществува. Знаете ли как са измислили рецептата за адаптирано мляко? Години проучване? Стипендии за учени, за да открият перфектната храна за бебетата? Екип от спечелили Нобелова награда, работещи заедно да измислят формула?

Не. Фермери от млечната промишленост се опитвали да измислят какво да направят с страничен продукт от производството на мляко, масло и сирене, това, което оставало, след като всичко друго е било преработено и продадено. Този страничен продукт се казва суроватка. По същото време, за да увеличат печалбите си, индустриалци се опитвали да измислят как да продават храна за бебета, която да си съперничи с домашно приготвените бебешки млека и с кърмата. Тези бизнесмени открили, че ако смесят суроватката с мазнина и вода, могат да я дават на бебетата, без да ги убиват (лоша идея, ако се опитваш да установиш пазар за продукта си). И така, най-първата съставка след водата в повечето адаптирани млека е по същество отпадъчен продукт от производството на млечни продукти. После производителите добавили витамини и или палмово, соево или кокосово олио – които са сред най-евтините мазнини – и воала, създали адаптираното мляко. Тези мазнини са същите, които се използват в готовите пуканки, които хората избягват заради здравето си!

А защо гумени биберони?

Много хора имат още един проблем с кърменето. Ако храненето на бебето беше от някоя друга част от анатомията ни – например, пръсти или лакти – никой нямаше да се колебае. Но трябва да използвате гърдите си. И тъй като всеки в нашата култура се чувства много по-удобно да гледа гърди, които продават препарати за почистване на тоалетни и кашкавал, му е трудно да види това, което е еволюирало в предпочитан сексуален предмет, извадено от контекста. Шишета, гумени биберони и адаптирано мляко са много отдалечени от гърдите и повечето хора се чувстват много по-удобно да гледат гумени биберони, отколкото възможността да зърнат истинското нещо.

Да, ще срещнете натиск да не кърмите. Да, освен ако не живеете в манастир, ще има случаи, когато ще трябва да го направите навън (публично). Но това не е задължителна военна служба. Също като бременността, то е само за определен период от живота ви. И в повечето случаи е приятно задължение. Доброто, което ще извършите в този ранен период, ще трае доживот за децата ви (И не, вероятно няма да ви благодарят за това).

Превод от “So that’s what they’re for!” (Breastfeeding basics), автор Janet Tamaro

33 responses to “Как се е появило адаптираното мляко?

  1. Пътуващ

    Аз самият винаги съм смятал,че кърменето е незаменимо за едно бебе.Адаптираното мляко ,обаче е решение за много майки, които нямат кърма или кърмата им не е достатъчно хранителна.Това не е натиск жените да не кърмят,а необходимост при някой от тях.

  2. Бръмбазела Мрънк

    Днес станах леля! 🙂 Пожелавам си да съм успяла да мотивирам приятелката ми да кърми новородената Йоана и да ми позволят да съм до тях при нужда.

    Пожелавам на всяка майка и на всяко бебе да се кърмят!

    Не се и надявам някой ден малкия бръм да ми окаже почести затова, че е бил дългокърмен хлапак. Достатъчно е жена му, живот и здраве, да кърми внуците ми. Това си е чиста награда! 🙂

  3. Пътуващ,
    Няма такова нещо като нехранителна кърма, това е вреден мит, който се е появил паралелно с адаптираното мляко.
    Ако за някоя жена се свърди че няма кърма, това най-често е преувеличение и почти винаги е следствие от неправилна организация на кърменето и неправилни съвети.
    Жените, които наистина не са в състояние да кърмят изобщо, са много редки изключения.

  4. Василена, това което твърдиш също е вреден мит.Аз не се заяждам ,а говоря за нещо което съм видял .Майката и сега е доста нещастна ,че не е кърмила детето си.Никога не изпадам в крайности.Тя е от редките изключения ,сигурно.

  5. Имелда, познаваш майка с нехранителна кърма?

  6. Пътуващият е писал от моя акаунт, той да ти отговори, Василена!

  7. пътуващ

    Не съм погледнал, че съм през акаунта на съпругата ми.Обикновенно не ползвам този компютър.
    На въпроса- Да , познавам .
    Не ми се влиза в подробности и спорове, фактите са такива.И това го има , не е легенда.

  8. E как така не ти се влиза в подробности? Обвиняваш ме в пръскане на заблуди, пускаш някаква бомба, която сума ти хора ще прочетат, и искаш да се измъкнеш без аргументация.
    Според всички авторитети като ЛЛЛ, СЗО и който се сетиш, дори страдащи от системно недохранване майки са в състояние да произведат достатъчно качествено мляко за бебетата си, защото храненето на бебето е приоритет и всички ресурси на организма на майката се насочват най-напред към кърмата.
    Не говорим за случаите, когато майката е на медикаменти, в редки случаи това може да е пречка за кърменето, но както съм споменала, става въпрос за изключения.
    Лошото е, че много жени, които могат да кърмят, по ред причини са убеждавани че млякото им е с недостатъчно качество и/или количество. Точно в помощ на тези жени се прави всичко, което се прави от лактивистки като Бу, Хедра и някои други, пък и аз се старая, макар да нямам чак такива заслуги.
    Искаме да са по-малко жените, които ще се чувстват зле от това, че не са могли да кърмят бебетата си.

  9. „дори страдащи от системно недохранване майки са в състояние да произведат достатъчно качествено мляко за бебетата си, защото храненето на бебето е приоритет и всички ресурси на организма на майката се насочват най-напред към кърмата.“

    Ако може малка корекция 🙂 Изследванията показват, че само в случай на жестоко, системно недохранване може да има влияние на качеството на млякото. Което не го лишава от имунни, растежни и други видовоспецифични фактори. Но такова системно, истинско недохранване в общия случай не се среща, освен в бедстващи региони в третия свят.
    По принцип в общия случай даже майката да не се храни здравословно, да е на диета и т.н., млякото й е качествено и добро за бебето – начинът на хранене ще окаже влияние на нейния организъм, но не и на кърмата/бебето.
    Доколкото ми е известно, изследване, което да докаже ‘хранителността’ на кърмата няма (кърмата може да се изследва например в БМК за бактерии, коки и прочее). Едно такова изследване безспорно ще покаже количеството мазнини в млякото, например, но това, че въпросното количество ще е различно от това при друга кърмачка не значи нищо само по себе си – може в този случай бебето да поема повече по обем мляко и така да наваксва нужните му калории.
    Кърмата е не само видово специфична, но и различна по точен съставпри всяка майка, като се променя през цялото време на кърменето според нуждите на бебето.

  10. Пътуващ

    Аз не съм капацитет и не искам да влизам в безмислени спорове.Не те обвинявам в нищо.Казах само ,че не е легенда и го има.Няма да дам името на жената,нито ще споделя подробности ,защото това не се е случило на моето семейство.Единственото, което мога да споделя ,е че тази жена разполагаше с достатъчно компетентна помощ и направи всичко възможно ,за да кърми детето си.
    Тук не се опитвам да прокарам теза ‘за’ адаптираното мляко,нито да защитавам жени нежелаещи да кърмят ,за да не си развалят фигурата.Както в първият си коментар казах,аз самият съм ‘за ‘ кърменето.Тезата ,която застъпвам е да не се абсолютизира кърменето,защото по една или друга причина ,има и ще има жени ,на които ще им е невъзможно да кърмят децата си ,както моята позната.Ако има банки за кърма ,като тази ,която съществуваше,а може и още да я има ,не съм сигурен,добре,а ако няма?
    Да ,адаптираното мляко не е най-доброто,но е единственото с което ще разполага.
    Пак повтарям , не се заяждам и не се опитвам да прокарвам политика за защита на адаптираното мляко.Ако съм ви смутил -извинете,но съм изказал мнението си.

  11. Не, Пътуващ, не мисля, че някой тук се е смутил или възмутил 🙂
    И не мисля, че някой със здрав разум ще каже ‘смърт на адаптираното мляко’. За добро или лошо, АМ, изобретено навремето като заместител на кърмата за деца, които по една или друга причина не могат да сучат от майките си (болест, смърт, продължително отсъствие), е факт, и то факт широко разпостранен на пазара.
    В днешно време всеки, даже най-разпаленият лактивист, ще признае, че при невъзможност или нежелание да се кърми, адаптираното мляко е заместителят (всъщност втори заместител по възможност е донорска кърма, но такава е рядкост).
    Тук не става дума ‘за’ или ‘против’ адаптираното мляко или кърмата.
    По-скоро се набляга на това, че сравнително малко майки се замислят за кърменето, преди да родят – когато вече може да е късно и да се окажат неподготвени. Нещо любопитно от курса за бременни в Пловдив: малко бременни изобщо са се замисляли, че адаптираното мляко е краве мляко. Дългогодишни стереотипи и реклами са го превърнали в ‘бебешко мляко’. Нещо като неотменния спътник на всяка майка. А то не е. То е заместител – ако майката не може или не иска да кърми. Не е задължително и по възможност, не е първия и логичен избор.

  12. Пътуващ

    Ако с това мога да ви бъда полезен,банка за майчина кърма все още съществува ,проверих.

  13. Да, БМК съществува. Единствената банка за кърма на балканският полуостров е в София, в други градове няма (едно време е имало такива банки към някои родилни домове, вече не). Апаратурата им е добра и контролът строг.
    За съжаление, изискванията към донорките са много високи и малко жени даряват. В резултат БМК няма достатъчно кърма. На първо място са бебета с АБКМ и други проблеми, но обичайно и за тях не достига (отделно, че има майки, които по една или друга причина предпочитат да дадат АМ, вместо чужда кърма).

  14. Всяка опаковка с адаптирано мляко има ясен надпис:
    ВАЖНО: Майчината кърма е най-добрата храна за Вашето бебе (или нещо в този дух)
    Немога да си представя а и не познавам майка която умишлено да е давала АМ при наличието на кърма, чувал съм за такива които неискат да кърмят за да не им увиснат гърдите и пълнят „контейнери“. Но как ще искаш да топлиш вода, да загряваш и стерилизираш шишета, да ги тръскаш или да им мериш дозите – когато можеш веднага да накърмиш с мляко което винаги ти е на разположение, с точната температура е и не ти заема място.

  15. А аз бих искала да кажа, че трябва да се образоват не само майките, а и лекарите. Защото се опитвам да забравя, но когато се сетя за това, което се случи с мен и детето ми в болницата, полудявам.
    Родих по нормален начин, но с много разкъсвания. Отнемаше ми повече от 5 минути неистови болки да стана от леглото. Бях си сложила сина ми при мен в леглото, за да ми е близо и хем да го виждам, хем да го гушкам като плаче, за да не се налага да ставам. Детската лекарка, която влезе на визитация се разкрещя, че не трябвало да сме в едно легло, защото съм „замърсявала“ детето. Детето, което родих преди часове!!!?? Обясних и че ми е трудно да ставам, а тя мометално се разпореди да дойдат акушерките и да го занесат в детското отделение, щом „не съм можела да се грижа за него“. Попитах ще ми го носят ли да го кърмя, а тя каза, че това не било концерт по желание и нямало само с мене да се разправят. След няколко часа слязох с неистови мъки два етажа по-надолу да си видя детето и да го накърмя, но се оказа че съм изпуснала часа за свиждане!!!?? който бил от 12 до 12.30 и ме изгониха като куче, без даже да ми разрешат да си видя детето. И понеже беше петък, цели три дни тези идиоти не ми позволяваха да си накърмя детето, защото можело да го видя само през стъклото, не се допускали майки в детското отделение, за да няма зарази. Плаках и се молих и крещях, никой не се трогна. Първите три най-важни дни от живота на детето ми те го тъпкаха с долнопробно изкуствено мляко, а моите гърди си течаха. Това никога няма да го забравя. В понеделника подписах документ, че си тръгвам по собствено желание, въпреки че съм известена за „необходимостта от допълнителни грижи“.

    Понеже беше хранен от шише, синът ми не искаше да суче, или сучеше вяло. Започнах да изцеждам кърмата си, и да му я давам с шише. Болеше и беше кошмар. Прекарвах от 6 до 8 часа на ден в цедене на кърма и хранене после с биберон. Към 40-тия ден кърмата ми намаля, както се оказа от теста с теглене на бебето. Лекарката ми каза, че детето има тежка жълтеница(заради огромен хематом от раждането) и има нужда от храна. И ми предписа адаптирано мляко, на всяка цена. Много по-късно разбрах, че имало хормонално обусловено намаляване на кърмата към 40-ия ден, кето с повече постоянство се преодолявало. На мен никой не ми го каза това. По-късно разбрах че има билков чай от семена на копър, който увеличава кърмата. И до петия месец си храних детето с изкуствено мляко и изцедена кърма, като лекарката не спираше да ме убеждава, че половин час след изцеждане на кърмата всички имуногени в нея били умрели и нямало никакъв смисъл. Накрая,след петия месец се предадох и продължих само на адаптирано мляко. От него детето ми наддаде като прасе, получи рахит от надебеляването и беше постоянно с болно гърло.

    Искам да кажа на всички майки и техните роднини, да вярват на инстинктите си, да не се заслушват прекалено в съветите на лекарите, да търсят бабешките рецепти за кърма и да не се оставят те и децата им да бъдат третирани като добитък.

    А този родилен дом, за който говоря е АГ Варна. Синът ми е роден в края на май, 1998 година.

  16. искам да кажа, че сигурно има майки, които не могат да кърмят…но количеството ужасно неверна информация от така наречените „специалисти“ и ужасното отношение към бебетата в болниците е основната причина толкова малко майки да кърмят децата си.

  17. И аз съм от майките, които използват АМ дори и сега. Като се роди мъничето 1 месец се мъчихме с кърменето, но безуспешно. Още в болницата си я научиха със шише, понеже беше в ковьоз, а след това нямаше особено желание да суче, ставаше раздразнителна. А и моята кърма при тегленето беше в най-добрия случай (един-единствен) 10 гр. за 40 мин. кърмене…Адаптираното мляко си беше естествено решение. Не съжалявам, че не съм я кърмила, просто така се случиха нещата. Да чукна на дърво, детето е живо и здраво и за година и 4 месеца не се е разболявало. АМ беше спасение, а кърменето беше изтезание и за мен и за нея. Така че може би просто зависи от ситуацията.
    Но да си призная дразнещо е, че много от кърмещите майки изпадат в крайности и веднага анатемосват за това, че някой не е кърмил. Така че, по-скоро има натиск от страна кърмещите, отколкото обратното.
    Все пак всеки родител сам взима решенията за отглеждането на детето си.
    Не всички са Супер-Майки.
    Нека кърменето да не е Фикс-Идея.

  18. разбира се, че всеки прави своя избор и разбира се, че когато бебето се захрани с шише вероятността да не иска да суче от гърда е много голяма. натискът от обществото е огромен за това да даваш вода, биберон, да дохранваш (бебето се обърква) и е несравнимо по-голям с този да кърмиш. храненето с шише е норма, кърменето изкючение.
    моето бебе беше 5 дни в ков!йоз и се притеснявах, че няма да суче, но то за щастие не беше забравило и имах огромна подкрепа от докторките да кърмя, което според мен (заедно с моята мотивация) се оказа решаващо.

  19. и един последен коментар, за да не ставам досадна, че когато се изцеждах, едвам изкарвах 20г…шашках се…и престанах…а бебето наддаваше с 1.200кг на месец. така че колко си изцедил не е никакъв показател.

  20. Аз съм кърмачка от 2004 година, без прекъсване кърмя второ бебе, което е на 9 месеца. През това време съм срещнала страшно много безхаберие от лекари, смея да твърдя че съм помогнала на доста майки, те така твърдят. Няма нито един човек, който може да ме посочи с пръст и да каже, че съм го анатемосала задето не кърми. Всъщност ако една жена не желае да кърми, това си е нейно право. Въпросът е какво да правим с тези, които желаят и могат, но не кърмят поради външни причини, липса на подкрепа – вижте историята на Случайна, тя е класика. Този тип майки – които са искали и са можели, но някой им е попречил поради безхаберие или не им е помогнал – са абсолютно мнозинство.
    В Швеция, където се намирам, кърменето се радва на много последователно и конкретно насърчаване. Не с думи, а с мерки за подпомагане и най вече непречене на майките. Процентът на бебета изкарващи само на кърма до 6 месеца е 80%. В България знаете ли колко е? Сигурно е под 10%. Нали не си мислите, че шведките са по природа по-млекодайни от нас българките?

  21. и съм изцяло за избора…а не някой в боницата да го прави вместо теб и да ти се карат, че искаш да си кърмиш бебето ,вместо да спиш и въпреки че си помолил да не дават шишета те си го правят

  22. „Процентът на бебета изкарващи само на кърма до 6 месеца е 80%.“

    Тук – България – процентите са както следва:
    98% от майките започват да кърмят, изцяло или частично, след раждането.
    80% от бебетата са на кърма, изцяло или частично, на 1-2 месеца.
    67% от бебетата са на кърма, изцяло или частично, на 3-4 месеца.
    40% от бебетата са на кърма, изцяло или частично, на 5-6 месеца.

    Държа да подчертая дебело, че в общия случай не става дума за изключително кърмене, все още сравнително малък процент бебета са изключително кърмени до 4-6 месеца.

  23. Затри ми се коментарът – може и да е за добро, че много лесно паля моторетката 🙂
    Искам само да кажа, че процентът на майки, които *реално* не са в състояние да кърмят или да произвеждат кърма, която децата им да ядат с биберон е около 3%. Всички останали са жертва на некомпетентност или невнимание отстрана на т.нар. „специалисти“.
    Слава Богу, че има ЛЛЛ и че кабинетът по кърмене в МД в София работи толкова фантастично. Момичетата са почти нонстоп на разположение.

  24. Ами, според мен, проблемите на майките с кърменето идват с идването на Ам и налагането му на пазара – ето, много нераждали жени смятат, че това е храната за бебето и че кърменето е болезнено и неприятно – трудно можеш да ги убедиш в обратното. Реклами… Знаете ли, че в Германия, където кърменето се насърчава чудесно в болниците, където се раждат деца и бебетата спят при майките и се кърмят на поискване, процентите, посочени по-горе за България, са почти същите… За мен не е изненадващо, ззащото над акушерските съвети надделяват рекламите и разнообразието на лъскави и шарени опаковки по бебешките рафтове. Обсебват съзнанието и изместват истината. По „дефолт“ тук се счита, че бебето се кърми до шестия месец (без вода и сокове) и след това се започва с изкуствено мялко, замествайки млечните хранения до навършване на една година. После има дори мляко за деца над една година, в бутилка, готово разтворено… Досега съм виждала точно два пъти майка да кърми навън и то новородено бебе (е, сигурно другите го правят дискретно). Изобщо, потреблението и пресищането води дотук според мен. А мен ме е срам да кажа на когото и да било, че имам двегодишно кърмаче (и продължаваме) – просто не знам как ще реагират при тези обстоятелства.
    А за суроватката – прасетата на село ги хранехме със суроватка за по 10 стотинки литъра и дебелееха, не ти е работа. А пък тук в магазина я продават за много полезно нещо, а аз като знам как я лочеха прасетата от мръсните гаванки и не смея да опитам. :))) Верно ли Ам е суроватка?? Не ми се вярва…

  25. Здравейте,
    Чудесна и много полезна статия. Изчетох коментарите и напълно ги подкрепям. При нас също щеше да стане както някои майки пишат по-горе. Както вече писах в съседната тема (въпроси и отговори) родих секцио – така се случи. После в родилното (няма да му правим реклама най-малкото, защото се оказа, че по-долу описаното е масова практика) ужким да ме оставели да почина ден два са давали на малкото мишле шишенцето с добавката. После когато ми го донесоха, за да седи при мен в стаята никои не си направи труда да ми обясни как точно става тая работа с кърменето. Просто дойде една санитарка бутна ми бебето и избяга… Добре, че беше момичето по стая. Та двете криво ляво се мъчехме и се чудехме защо тая работа не става (и се мъчехме по техния режим), като разбира се бързахме да дадем шишето – сукало не сукало. Някъде на третия ден дойде една сестра и като ме видя как кърма се хвана за главата. Обясни ми точно как да хвана бебчо (а с абокада на лакътя никак не ми беше удобно) и как точно да му бутна главата (а не да чакам то само) към цицката. После пак от там ми пълниха главите с една камара глупости – че бебето ми било голямо и кърмата нямало да му стига, че трябвало под строг режим да се храни и ако през нощта не му стигало храната да му давам вода? А ако продължавало да плаче – шишето като добавка.
    Добре, че попаднах на този блог и попитах авторката му „какво да правим”. Тя ми обърна внимание и написа един дълъг и изчерпателен отговор. Послушах я! И наистина за няколко дни (най-много седмица) кърмата ми се увеличи доста, разбира се освен всичко написано от нея приложих и изцеждане след всяко папкане. От 30-40гр. на 50-60, а сега сутрин и вечер стига до 140-150, което си е предостатъчно за моето бебе. Тъпото е, че често отказва гърда и се налага да се изцеждам (за това и знам колко е), а най-гадното е, че очаквам всеки момент тотално да откаже от трудното и да поиска само шише, а още по-тъпото е, че очаквам кърмата ми след това да намалее ако и да не спре, но няма да се отказвам (реално казано ще се опитам поне август да избутаме – нали този месец се слави като най-лошия за стомашно-чревните заболявания, а кърмата би помогнала най-добре).
    И все се чудя защо лекарите така нехаят! Може би ако от родилното още от първия ден след като ме е пуснала упойката бяха дошли и съвсем нормално ми бяха обяснили всички неща и не бързаха да дадат шишето само и само да се отърват от нас и нашите въпроси сега нямаше да имаме този проблем.

  26. Второто ми раждане беше секцио. Въпреки че ги попитах 1000 пъти не ми разрешиха да я кърмя и видя преди да ме преместят в стаята 🙂
    От тогава започнахме само на кърма… Взимаха бебето да му правят „тоалет“ и ми го връщаха в комплект с 2 шишета в легълцето – с мляко и с вода. Всеки път им казвах да не се хабят, защото нямам намерение да ги ползвам. Бяха много учудени, че кърмата ми „стига“, след като не е слязла…
    Просто не мога да разбера защо още от родилното се започва с дохранването насила без изобщо да е нужно!

  27. Pingback: Внимавай какво говориш! « Царството на Бу

  28. Здравейте,на 13 януари 2009 родих момченце със секцио.Преди това посещавах 6 месеца по два пъти на седмица център за подпомагане на родители и в часност училището им за бъдещи родители.там научих доста неща и получих доста инфо за кърменето от лекторите и също от майки които кърмят.В болницата бебето ми го донесоха на втория ден,защото първия бях в реанимация.бях сама в стая,през нощта и деня бебето през цялото време беше при мен,взимаха го само за тоалет.отказах добавка с ам.и като се раплачеше го взимах да го кърмя но бебето беше много нетърпеливо и не можеше да ми намери зърното,защото беше много плоско.тогава една акушерка като чула че бебето плаче дойде при мен и два часа любезно с търпение ме напътства как да кърмя и ме научи да се изцеждам на ръка.после идва няколко пъти да ни нагледа,препоръча по често кърмене нищо че имало режим да се кърми през 3 часа.имах и доста тесни канали,но на визитацията ми казаха че ще ми сложат оситокцин в носа за да ми отпушат каналите.и всичко си дойде на място.,но може би ми обърнаха такова специално внимание тъй като си бяхме платили за всички екстри,които предлагаше болницата и доктора който ме израждаше беше шеф на отделението.,жалко е!ами тези мами които нямат финансова възмойност да си платят раждането и престоя във вип отделение?трябва ли да си плащаш за да ти обърнат внимание за такова елементарно но важно нещо като как да кърмиш ?за съжаление реалността в България е такава,затова аз от привинцията отидох в София за да може да съм в самостоятелна стая и бебето да е при мен да се кърмим на спокойствие и никой да не ни смущава,защото тук в моя град в нашата окръжна болница не ти дават бебето да седи при теб и на всеки 3 часа преди да ти го донесат да го накърмиш го тъпчат с изкуствено мляко и естествено то свиква и после не иска да суче.също имах подкрепата от съпруга,майка ми свекървата,само баба ми тъй като тя не е кърмила майка се опита на няколко пъти да изкаже самнение в качеството и количеството на кармата ми,но аз я парирах,а мъжат ми каза,че ако продалжавала щял да я изгони от нас.после като се прибрахме на другия ден дойде педиатъра,същия който е бил на съпруга ми като дете.Доктора нищо че е толкова възрастен беше много в крак с новостите и също ме подкрепи,забрани да давам биберон,вода,и каквото и да било.само изключително кърмене на поискване до 6 месец.и никакви сокчета.вече 4 месеца се кърмим успешно,за което благодаря на съдбата ,на всички които ме подкрепиха и въпреки родилната си депресииа проявих здрав разум,инат и упоритост и успях!

  29. Забравих да кажа ,че ние също имахме тежка жилтеница,чак на 3-тия месец изследванията бяха в норма,но моя педиатър нито веднъж не ми каза да спра да кърмя,или да преварявам кърмата и да давам с биберон или ам,посъветваме да поканвам бебето по често да суче нищо че не дава признаци че е гладно,и наистина за 1 месец всичко си доиде на мястото.:)

  30. Случайна, след толкова много години, най-накрая получих отговор – защо, по дяволите, и двата пъти ми спря кърмата около 40-я ден! Не съм пазила диети, храних се, пиех течности, наливах се с млека и се тъпках със сурови ядки, качвах по 5-6 килограма за 40 дни и въпреки това, тя просто намаляваше до толкова, че от двете гърди събирах около 20-30 грама!!!!
    Може ли по-подробно да ми разясниш това с хормоните, моля.
    Иначе предпочитам кърменето. Много по-лесно, приятно и незаменимо усещане. Тези шишета и гадни храни ( опитвала съм това мляко и ако някой се опитва да ме храни с него, ще повръщам с удоволствие!) са кошмарни…
    Истината е, че майките си жалят гърдите, но с цената на здравето на децата си. А решение и за гърдите им има – СИ-ЛИ-КОН! И здраво бебе..
    П.П. Това с нехранителната кърма са зверски простории! Особено, когато за това твърдение се взема предвид цвета на кърмата – прозрачна.. Ако някой от вас разтвори 1 кг захар в чаша вода, липсата на цвят ще я направи ли нехранителна???
    Хранителната стойност на една храна може да се изследва в лаборатория. Килограмите на бебето не са определящи за това, най-малкото може количеството да не е достатъчно или бебето да не суче достатъчно добре..

  31. Неуспях да прочета всички коментари, но някакси ми се струва, че всяка тема се довежда до крайности. Първо: много малко майки в БГ отказват да кърмят, заради еди какво си или поне това са ми впечатленията от приятелки, познати и т.н. Второ: според мен има „недостатъчно хранителна кърма“ иначе как се обяснява факта, че някои бебета се будят на час вместо на 3-4 гладни. Още повече, че всичко друго им е наред и когато се започне дохранване с АМ след кърмене, те спят непробудно доста по- дълго. Трето ИМА ЖЕНИ КОИТО НЯМАТ КЪРМА. Аз бях една от тях- напълно здрава, подготвена от рано за самия процес или поне доколкото можах предвид, че беше само информативно и твърдо настояваща за това, но изцеждах едва 20 мл, които пак предлагах на бебето си с идеята колкото- толкова за имунитет. Четвърто: според мен всички или поне средноинтелигентните хора знаят, че АМ се приготвя на основата на кравешкото мляко, което е най- близко до човешкото в разрез с митовете, че такова било козето..

  32. Много полезна статия!Надявам се повече жени които искат да станат майки или им предстои да я прочетат и да поискат да се информират повече за кърменето преди да са родили.Аз съм една от малкото проценти майки които са устояли на всички методи за дезинформираност в медецинските среди,на изключително голям натиск от близки и приятели да спра да кърмя. Но аз продължавам да упорствам и да правя всичко за детето си да израстне спокойоно и самоуверено и противно на повечето приказки ,че до 2 годинки е предостатъчно да се кърми ние продължаваме и след тях.Знам че има майки които физиологично не могат да имат кърма,и знам че има майки които не желаят да кърмят децата си.Но най-важното което правят всички организации подкрепяши кърменето е жените да бъдат информирани какво мога да дадат на своето бебе понеже ние няма как да си правим реклами по телевизиите както компаниите за АМ.Затова е ценен всеки съвет и всеки предаден опит на всяка една майка дългокърмеща или само до 40 ден на бебчето за всяка следваща която няма никакъв опит и информация как да го направи.От там на сетне е въпрос на личен избор и съм сигурна че никоя кърмеща майка не оказва натиск върху тези които са ибрали да не кърмят.Имам две приятелки на които помогнах със съвети по един или друг проблем,но при едната още преди да роди беше решила че няма да има кърма и толкоз при все че и е второ дете и и обясних че ще и е по-лесно и ще и помогна,но нейната убеденост в обратно просто доведоха до това че дори и 20 дни не изкара кърмейки .А другата ми приятелка си кърми детенцето изключително до 6 месец и при все че имаше проблеми малкия с много упорита жълтеница която не мина до третия месец и се оказа че в много редки случаи в няйната кърма имало вещество което пречи на натрупания билирубин в бебчето да се изхвърли от организма и трябваше за три дни да спре да го кърми ,но след това всичко се оправи и детенцето си наддаваше по 1 кило всеки месец.Така че истории много и хубави и неприятни за майката и нейното бебе,но е важно да предадем своя опитм на бъдещите майки бил той положителен или отрицателен,а те вече сами трябва да преценят кое най-добро за бъдещото и дете както всяка от нас е преценила за своето.
    И в заключени да напиша само,че пиша и от името на моя син който е на 2г.и 1м. и вечер никога не е заменял млякото на мама за някое АМ или кисело и дори сега успях да го накърмя докато писах коментара и не се срамувам да казвам на хората че още го кърмя,защото знам че колкото повече от нас покажат че не само едно двумесечно бебе може да суче,но и двугодишните деца също ,то може би някой ден ще престанем да чуваме коментари като този-че кърмата след годинката е нахранителна или не дай си боже отровна за детето!

  33. Лора, отговора на въпроса ти за „нехранителната кърма“ се състои в едно изречение-Всяко бебе е различно и има различни потребности така както всяка майчина кърма е различна и е пригодена за точните нужди на нейното бебе.Някои деца имат нужда да сучат на час някои на три и повече часа ,а някои дори и през 15 мин.Аз лично минах през почти всички времеви периоди на кърмене за първите два месеца ,а детето ми наддаваше с 1,5кг на месец.Има бебето които не наддават по толкова на месец но това не означава че кърмата на майката е „нехранителна „или не достига(което пък води до принудата на някои педиатри да дават АМ за добавка с това оправдание).А колкото до това защо децата спят по-дълго и се хранят на по-големи интервали когато са на АМ ,това е така,защото кравето мляко не е пригодено за нежното бебешко стомахче което е още не доразвито когато се роди едно бебе и даването на АМ е придружено с много по-голяма нужда от изразходвана енергия на организма за да може да го усвои,а когато ние сме изморени много ,спим повече,затова и бебетата хранени с АМ спят по-дълго време за да има организмът им достатъчно време да успее да преработи хранителните вещества.

Вашият коментар