Заешкото месо – здравословната алтернатива на свинското

Римска мозайка от ІІІ в. пр. Хр. Полезните качества на заешкото месо са били оценени още през античността. Римският готвач Апиций препоръчва животното да се напълни с кедрови ядки, бадеми, жълъди, черен пипер, вътрешностите на самия заек и яйца. Завива се в свинско було, пече се и се залива с варен сос от седефче, лук, чубрица, фурми и вино. Рецепти със заешко месо 

Римска мозайка от ІІІ в. пр. Хр. Полезните качества на заешкото месо са били оценени още през античността. Римският готвач Апиций препоръчва животното да се напълни с кедрови ядки, бадеми, жълъди, черен пипер, вътрешностите на самия заек и яйца. Завива се в свинско було, пече се и се залива с варен сос от седефче, лук, чубрица, фурми и вино. Рецепти със заешко месо 

Яхнийките, печеното, кюфтенцата, шницелите и супичките от крехко заешко вече са удоволствие не само за хората, които си отглеждат миловидната животинка в двора – прясно или замразено сега то може да се купи и от по-големите магазини.

Малцина обаче знаят, че

С ИЗБОРА МУ УЛУЧВАТ В ДЕСЯТКАТА

не само заради изтънчения вкус и финия аромат, но и защото заешкото месо е идеалната здравословна алтернатива и на почти всички останали меса от домашни животни.

Според най-новите изследвания човешкият организъм е способен да усвои 90% от заешкото месо, докато за телешкото например този показател е едва 60 %.  Освен това заешкото съдържа много фосфор, желязо (почти два пъти повече отколкото в свинското), кобалт и магнезий, както и витамините В6, В12, РР и С, с което отново превъзхожда свинското и месата на останалите животни. То съдържа и умерено количество мазнини, а холестеринът му е съвсем незначителен. Протеинът на заешкото месо е безценен заради 19-те аминокиселини, сред които и всички незаменими. Още повече, че топлинната обработка не променя качествения им състав, а влияе само на тяхното количество. Заради високата си биологична ценност заешкото месо е

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО ЗА МЕНЮТО НА ХОРА ОТ ВСИЧКИ ВЪЗРАСТИ

Според диетолозите редовната му употреба помага за нормализирането на мастната обмяна на организма и поддържането на оптимален баланс на хранителните вещества. Не случайно заешкото месо се препоръчва на болни с гастрит, стомашна и язва на дванадесетопръстника, колити и ентереколити, хипертония, атеросклероза, диабет и чернодробни заболявания. При болни бъбреци много добър лечебен ефект оказва употребата на заешкия черен дроб. Заради невисоката си калоричност месото е особено полезно също за малки деца, възрастни и страдащи от наднормено тегло – в 100 г се съдържат само 168 ккал, докато при овнешкото тя е 319 ккал, при говеждото – 335 ккал, а при свинското – 389 ккал.

ЦЕЛЕБНА Е И ЗАЕШКАТА МАЗНИНА

При бронхит тя се приема вътрешно, при силна кашлица с нея се разтриват гърдите, а при загрубели ръце се натрива кожата както с крем. Мазнината се използва и в чист вид, и смесена с мед в съотношение 2:1. Този балсам действа бързо и радикално и напълно се усвоява от организма.

Месото на питомния заек има приятен вкус и тънък аромат, тъй като заекът почти непрекъснато суче майчино мляко. На външен вид месото е меко, с плътна консистенция, бяло на цвят, с леко розов оттенък и без какъвто и да е привкус.

Мускулите и костите са фини и тънки. Ако го купувате от пазара, ще го различите по цвета, който е по-светъл от този на дивия заек. Угоените зайци имат месо, което напомня „мраморна окраска“. По-старите екземпляри пък непременно трябва да се мариноват и продължително да се задушават.

РАЗЛИЧНИТЕ ЧАСТИ НА ЗАЕКА СА НЕРАВНОСТОЙНИ

в кулинарно отношение. За печене най-добре е да се използва задната половина с бутчетата и гърба. Тази част е по - хранителна и по-полезна, тъй като съдържа малко съединителна тъкан. Предната част от тялото на заека е по-груба и по-подходяща за задушаване и варене. Като гарнитура вървят различни зеленчуци, картофи и каши от зърнени продукти.

Интересно е, че заради превъзходните си вкусови качества от заешкото месо може да се сготвят много повече ястия, отколкото с пиле и пуйка. Съществуват множество рецепти за разнообразни блюда от заешко месо - от него например стават чудесно печено, желирано, рагу или задушено с бял сос. Добре е да се знае още, че месото съхранява вкуса и свойствата си във всякакъв вид – и осолено, и мариновано, и пушено или прясно. При това то се съчетава отлично и с други видове меса и различни продукти, което дава свобода на въображението на всеки готвач.

Рецепта за Заек в гърне

1 (1,3 кг) почистен заек; 4 глави кромид лук; 2 моркова; 1 глава чесън; 4 картофа; смлян черен пипер; червен пипер; 1/2 с. л. сол; щипка канела; 2 ч. л. суха мащерка; 200 мл сухо бяло вино

1 (425 г) консервирани домати; магданоз

1. За рецептата "Заек в гърне" лукът се обелва и нарязва на едри шайби, след което се нарежда на дъното на голям гювеч. Прибавят се обелените и нарязани на едри кръгчета моркови, обелените, но цели скилидки чесън и обелените и нарязани на едри шайби картофи.

2. Отгоре се нарежда заекът, предварително измит, подсушен и нарязан на порционни парчета. Поръсва се с черен и червен пипер, сол, мащерка и канела. Полива се с виното и накрая се разпределят нарязаните консервирани домати, заедно със сока от консервата.

3. Гювечът се захлупва и се поставя в студена фурна и се включва на 220 С. След 30 минути температурата на фурната се намалява на 160 С.  Заекът в гърне се готви още 90 минути. Отхлупва се и се оставя да се запече 15 минути.

4. Заекът в гърне се разпределя по чинии и се поднася, като по желание се поръсва със ситно нарязан магданоз.

Рецепти със заешко месо

източник : сп. Кулинарен Журнал (05/2011 г)