На 14 май в град Сопот, пред Мемориалния комплекс на двамата братя - генералите Георги и Владимир Вазови, с тържествен ритуал по полагане на венци и цветя бяха отбелязани 156 години от рождението на генерал-лейтенант Владимир Вазов. В честването участваха военнослужещи и военният духов оркестър от 61-ва механизирана бригада, от състава на Сухопътните войски.
Почит към живота и делото на героя отдадоха кметът на Община Сопот Станислав Стоенчев, председателят на Общински съвет Нели Пенева, командирът на 61-ва механизирана бригада бригаден генерал Маргарит Михайлов, представители на политически партии, на държавната и местна власт, на патриотични сдружения и съюзи, гости и жители на града.
Слово за великия пълководец, останал в българската славна летопис като „победителят от Дойран”, произнесе господин Станислав Стоенчев.
 
Механизирана рота от състава на 31-ви механизиран батальон – Хасково, от 2-ра Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора и механизиран взвод от 29-ти механизиран батальон – Шумен, от състава на 5-то бригадно командване – Плевен,  през изминалата седмица, участваха в тактическото учение с бойни стрелби “IRON STRIKE 24” на учебен полигон „Ново село“, като част от състава на многонационалната бойна група на НАТО в България.
По време на учението бяха отработени тактики, техники и процедури при отбранителни действия в коалиционен формат.
Учението е част от подготовка на многонационалната бойна група и показва способността на Сухопътните войски активно да участват в мероприятия в съюзен и коалиционен формат, за гарантиране на сигурността на страните-членки от Източния фланг на НАТО. Помага за развитие на отбранителни способности на формированията и изграждането на партньорства с други държави.
В учението участваха ... още
В изпълнение на сключен договор от министерството на отбраната  започнаха доставките на безпилотни летателни системи за нуждите на маневрените формирования от Сухопътни  войски, като част от концепцията за осигуряване и окомплектоване
Сателитните терминали ще повишат възможностите за ефективно управление на подчинените формирования, като се създават условия за непрекъснат, високоскоростен и надежден обмен на информация.
Използването на сателитната мрежа Starlink ще позволи бързото развръщане на мобилни високоскоростни комуникационни мрежи на формированията от Сухопътните войски при участие в тренировки и учения.
На 11 и 12 май, в град Варна се проведе Държавното военно индивидуално – отборно първенство по маратон – крос 10.5 км, което е част от спортния календар на Националната военна спортна федерация през 2024 г. В надпреварата взеха участие 11 отбора, мъже и жени.
В спортната надпревара участваха и отборите на ВСК „Стрямци – 61” на 61-ва механизирана бригада  и ВСК „Тракиец – 2007“ на 2-ра механизирана бригада.
Тимът на Стремци беше в състав: подполковник Христо Касалийски – командир на батальон за логистично осигуряване, който е и ръководител на отбора, редник Станимир Бочев от рота „Военна полиция”, редник Наталия Лазарова от самоходния артилерийски дивизион, редник Славян Генчев от батальон ISTAR и редник Гергана Бочева от батальона за логистично осигуряване на 61-ва механизирана бригада. От отбора на ВСК „Стремци - 61“ в индивидуалната надпревара при мъжете редник Славян Генчев завоюва ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени