България
Навигация

Личности

Противно на някои представи и на това, че сме малка страна, има много българи с високи постижения в науката и спорта. Целта на тази част от сайта е да ви запознае с някои такива, както и да помогне за популяризирането на не толкова известните им за нас успехи.

1. Джон Атанасов - Създал заедно с Клифърд Бери прототипа на компютъра, носител на множество награди. Atanasoff - photo
- Роден на 4.10.1903 г. в гр.Хамилтън, щат Ню Йорк;
- Родители - Айва и Иван Атанасови;
- През 1920 г. завършва средното си образование в Мелбърн, Флорида;
- През 1921-1925 е студент в щата Флорида;
- От 1925 до 1936г. преподава математика и физика;
- През септември 1939г. заедно с Клифърд Бери започват работа по проекта на компютъра на Атанасов - Бери (АВС), през ноември 1939 демонстрират прототипа;
- През юли 1941 г. подписват договор за патентоване на компютъра;
- В годините от 1942 до 1952 г. Джон Атанасов заема редица отговорни постове във Флотската артилерийска служба на САЩ;
- В периода 1952-1961 е директор на различни корпорации в областта на самолетостроенето, а от 1961 до 1980 г. е президент на фирмата Cibernetics Inc.;
- От 1967 до 1973г. е консултант на фирмата Хъниуъл в процеса за патента на ЕНИАК - на 19.10.1973 г. е оповестено решението на съда, с което се анулира патента на компютъра на Джон Мокли - ЕНИАК и официално се признава приоритета на Джон Атанасов и съоткривателят на компютъра АВС - Клифърд Бери. Джон Атанасов почива в мир през 1995 г. след дълъг и изключително плодотворен живот.

Отличителни награди на Джон Атанасов:

  • 1945 - U.S Navy Distinguished Service Award, най-високото отличие на военноморските сили на САЩ, давано на цивилно лице / за изобретяване на миночистачни устройства/
  • 1947 - Почетна грамота на Сеизмологичното дружество на Америка
  • 1970 - Орден "Кирил и Методий" 1 степен
  • 1970 - Iowa Inventors Hall of Fame - отличие на губернатора на Айова за увековечаване на прославени американци
  • 1974 - 1987 - Доктор на науките на различни колежи и университети в щатите Флорида, Пенсилвания, Мериленд, Аляска, Усконсин и Айова
  • 1983 - Чуждестранен член на БАН
  • 1984 - Computer Pioneer Medal of IEEE - Computer Society
  • 1985 - Орден "Народна република България" 1 степен
  • 1985 - Holley Medal, най-високата награда на Американското дружество на машинните инженери /за създаването на първия цифров компютър/
  • 1988 - "Атанасов" е името на астероид, близо до Марс, открит и изследван от българи в Националната астрономическа обсерватория Рожен
  • 1990 - National Medal of Science and Tehnology for 1990 - връчен от президента на САЩ Джордж Буш - най-високата награда на Джон Атанасов
  • 2000 - Орден "Стара планина" 1 степен, връчен посмъртно

2. Петър Петров - създател на първия електронен часовник. Компанията му "Кеър илектрикс" ("Care Electrics") разработва първия безжичен сърдечен монитор използван днес в болниците по цял свят.Цифров часовник
Петър Петров е роден в Берковица в Берковица на 21 октомври 1919 г. През 1939 г. се записва в Чуждестранния легион, пленен, от немците и пратен във военнопленнически лагер в Полша. През 1941 г. се връща в България и става царски офицер. През 1944 година отива в Германия и учи инженерство, механика и корабостроене. Тогава построява и първото от своите 60 корабчета. През 1951 година се преселва в Канада, след това - в САЩ, където работи за американските BBC.

През 1959 г. започва да се занимава с космическа техника и от 1963 г. работи за НАСА по програмата "Аполо" и ракетата "Сатурн". С кораба "Джемини II", конструиран от Петров, през 1967 г. е поставен световен рекорд по ветроходство. Петър Петров подарява кораба за плаващ дом за сираци в Централна Америка.

Петров основава собствен бизнес през 1968 г. - фирмата "Кеър илектрикс", която разработва безжични монитори за наблюдение на сърцето в болнични условия. Предприятието прераства в "Електро дейта" и преди 30 години създава прототипа на цифровия електронен ръчен часовник. Той е пуснат на пазара през 1971 г. с марката "Пулсар".

През 1975 г. Петров създава нова фирма "АДС служба за околна среда", която произвежда компютри за следене на замърсявания. Преди година той се пенсионира като консултант на "Тайм домейн корпорейшън". Почива на 27 февруари 2003 г. на 83-годишна възраст.

3. Георги Бoршуков - измислил уникалните спецефекти за филма "Матрицата". Участвал в изготвянето на спецефекти и в други популярни филми като "Матрицата: презареждане", "Матрицата: революции", "Мисията невъзможна 2", "В какво се превръщат мечтите". Отличен с Оскар. През 2001 г. българинът, който работи в САЩ, получи и специален сертификат за техническо постижение за "разработване на система за генериране на изображения, позволяващи хореографирано движение на камерата чрез реконструирани чрез компютърна графика дакери".

4. Румен Антонов - негови скоростни кутии са вградени в модели на автомобили на "Сузуки" и "Хонда". Освен това, от 1980 г. Румен Антонов провежда изследвания върху причините за атеросклерозата и търси средства за лекуването на болестта.

5. Димитър Съселов - професор по астрономия в университета Харвард. Ръководител на екипа открил най-отдалечената планета известна на астрономите. Тя се намира на 5000 светлинни години от Слънцето в съзвездието Стрелец.

6. Иван Ночев - негово изобретение са уникалните реактивни двигатели на модула "Орел", които правят възможно кацането на Луната на Армстронг и Олдрин.

7. акад. Георги Наджаков - неговото откритие от 1937г. на фотоелектретното състояние на веществата прави възможно построяването на фотокопирната техника.
Наджаков - снимкаГеорги Наджаков е роден на 8.01.1897 г. в гр. Дупница. През 1920 г. завършва физика и математика във Физико-математическия факултет на Софийския университет и от 1921 г. е назначен като асистент по физика. Специализира в гр.Париж в лабораторията на Пол Лажвен (1925 -1926) и в Института "Радиум" в Сорбоната при Мария Склодовска - Кюри.
Избран е за:
Доцент (1927), професор по физика (1932), ръководител на катедра по Опитна физика (1937 -1962), това е бившата катедра по "Експериментална физика", създадена от проф. П. Бахметьев. Декан е на Физико-математическия факултет на Софийския факултет (1939 - 1940, 1944 - 1947), академик (1945), ректор на СУ (1947 -1951), член-кореспондент на Гьотингенската Академия на науките (1939), член на Американската Асоциация за напредък на науката (1965).
Академик Георги Наджаков е създателят на Физическия институт при Българската академия на науките и дълги години е негов директор. Същевременно ръководи и Секцията за научна апаратура и специални проблеми на Физическия институт при БАН (1946 - 1971). Той е един от основателите и член на Пъгуожкото движение на учените (1958) и на Световното движение за защита на мира, член и почетен председател на Световния съвет на мира (1970 - 1980).
Утвърждава научните изследвания в твърдотелното направление.
Публикувал е повече от 60 научни труда, посветени на проблемите на твърдотелната физика: фотоелектрична проводимост, външен фотоелектричен ефект при диелектрици и полупроводници (ефект на Наджаков - Андрейчин), перманентна фотоелектрична поляризация - фотоелектрети, електростатични и електрометрични измервания, фотоволтаични ефекти при диелектрици и полупроводници, Ланжвенови йони, латентен фотографски образ и др.
Носител е на златен медал на мира (Фредерик Жолио-Кюри) (1967).
8. Асен Йорданов - български авиоинжинер със световна известност.
Той е роден в София и завършва училището за авиация на Луи Блеро в Етен, Франция.

Асен Йорданов конструира първия български моторен самолет, който след тестовете на 15 август 1915 г. е записан като изобретение. За първи път той въвежда трето крило, което стабилизира самолета при ъгли на полета над 45 градуса.
Работи като инструктор и лектор при подготовката на астронавти.

Освен в областта на авиацията Йорданов работи и върху сигурността при автомобилите и е един от създателите на въздушната възглавница.
9. Йордан Кацаров - най-добрият студент за Европа, Близкия Изток и Африка на компютърната акдемия "Cisco Systems" за 2003г., когато е едва на 15 години. Той се е справил с изпити предназначени за много по-възрастни хора. На 13 години е започнал курсове, предназначени за хора над 16-годишна възраст. Успява да премине всички семестри и дори да спечели признанието за най-добър студент. Мечтата му е да стане експерт, а броят на такива в света е едва 9000. Успееш ли да вземеш тази специалност, вратите за теб са отворени навсякъде. България е една от страните с най-много експерти. В наши фирми работят 7 подобни суперспециалиста, което е доста голяма цифра. 
10. Росен Кралев, Калоян Славов, Александър Лишков, Добромир Рахнев, Илия Цеков, Румен Зарев, както и всички български ученици спечелили международни олимпиади.
Гореизброените момчета през юли 2003г. спечелват шест златни медала на международната олимпиада по математика в Токио, както и първо място отборно, измествайки Китай, който години наред печели отборната надпревара.
11. Написването на новите учебници по математика за 9 и 10 клас на училищата в САЩ е възложено от американската организация "Най-добрите практики в обучението" на екип от български математици и учители.
12. Христо Явашев - Кристо - български художник, чийто съвместен проект с Жан-Клод "Опакованият Райхстаг", привлича пет милиона посетителя в центъра на Берлин през 1995.
Кристо и Жан-КлодПроизлиза от стар разградски род. Дядо му е академик Анани Явашев, открил руините на древния римски град Абритос. Брат му е известният актьор Анани Явашев.
От 1953 учи в Художествената академия, но през 1957 емигрира и е лишен от българско гражданство. Той е създател на опаковането като художествен похват. Опаковал е моста Пон Ньоф в Париж (най-старият мост във френската столица), Райхстага в Берлин и др. Работи съвместно със съпругата си, французойката Жан-Клод, с която са родени в един и същ ден.


13. Асен Пейков - едно от многобройните му произведения е монументалната статуя на Леонардо да Винчи, която посреща гостите на Вечния град на входа на римското летище.
14. Снежана Хойер - заедно с Ханц Хойер, са автори на проекта за националната страна на немските евромонети с най-големи стойности - 1 и 2 евро.
15. Силви Вартан (Sylvie Vartan) - световноизвестна кино и музикална звезда.
Родена през 1944г., а прави своя дебют още през 1950г. във филма "Под игото". Две години по-късно семейството й се преселва във Франция. През 1961 година за първи път тя влиза в звукозаписно студио, а освен това се снима и в няколко телевизионни реклами.

В началото на '60-те години издава поредица от сингли и албуми(1962 - "Sylvie"), като междувременно прави пробив и в киното, като се снима предимно в европейски филми като "A Moonlight in Maubeuge" и "Just for Fun".

Други забележителни постижения за Вартан са две нейни песни, също от първата половина на 60-те години -- "If I Sing" и "Most Beautiful to Go to Dance", на прочутите кънтри изпълнители Чет Аткинс и Рей Стивънс, както и участието й на една сцена заедно с Бийтълс през януари 1964 г., в зала Олимпия.

В средата на 60-те години Вартан се концентрира върху турнета и участия в САЩ с цел превземане на американския пазар и участва в най-популярните по това време телевизионни шоута като "The Ed Sullivan Show", "Hullaballooh", и  "Shindig". В резултат, една от най-добрите й песни, "2'35 de Bonheur", влиза в американските класации през 1967.

През 2001 излезе сборен албум с 14 от най-големите й хитове, наречен L'Essential. През 90-те години Вартан посети няколко пъти родината си България, разви активна благотворителна дейност и изнесе концерт в София.
16. Йорданка Донкова - неин е световният рекорд в 100м бягане с препятсвия за жени: 12,21 секунди. Поставен през 1988г!
Donkova - photoРодена е на 28 септември 1968г. Бивш атлет, виден със спечелени златен и бронзов медал на Олимпийски игри (Сеул 1988 - първо, Барселона 1992 - трето място), както и 9 медала на европейски съзтезания на открито и закрито. Все още държи рекорда за европейски първенства с 12,38 секунди. Най-доброто й постижение е поставено на 21 август 1988г. в Стара Загора и е световният рекорд в този спорт.
17. Стефка Костадинова - нейното постижение в дисциплината скок височина (жени) от 209см , който вече почти 20 години не е подобрен. Поставен е на 30 август 1987г. Отличията и успехите на Костадинова са седем златни медала от световни първенства и европейски шампион в зала и на открито. През 1996 г. става олимпийски шампион в Атланта, САЩ. През 1988 г. печели сребърен медал от игрите в Сеул.

Още информация - за тези и други българи, оставили своята следа - можете да прочетете в "Сайтът на една жена".