h1

Салата със сирене манури

юни 20, 2008

Може би трябва да започна оттам, че манури (μανούρι) е гръцко свежо сирене, най-често от овче мляко, но може и от козе. Обикновено е безсолно, но това което аз купувам е леко осолено и перфектно за зеленчукови салати.

В действителност до скоро аз изобщо не обичах прясно сирене, в резултат от един доста драматичен сблъсък в ранното ми детство с домашно такова. Един ден на гости у баба ми бяха дошли нейна племеничка плюс съпруг и както винаги, бяха донесли куп неща от село – домати, мед, зелен боб, плодове и разбира се, съвсем прясно и безсолно сирене, което баба ми много обича и все още си хапва с пелин. Лелята като ме видя, веднага ме защипа по бузите и започна да обяснява „колко е хубаво сиренцето с доматки, със зарзалки, домашно“ и аз нали съм си лакомия, отхапах едно доста солидно парче. И застинах. С издути бузи, само очите ми се въртяха във всички посоки, а сиренето ни напред, ни назад. Сдъвках го накрая, то едно овче, истинско, а аз – свикнала само на купешкото, ужас. Доста драматична беше тази моя първа среща, за щастие, не и последна.

Постепенно се научих да ценя истинските неща, натуралния вкус, овчето мляко и прясното сирене с ниската му масленост и сол. За съжаление у нас трудно се намира хубаво българско такова, но напоследък на пазара има избор от чужди сирена и манури е съвършеният избор за лятна салата.

Продукти:
2-3 зрели домата
1 малка краставица
2 чушки (в служая жълта и оранжева, но може зелени и червени)
половин глава червен лук
100 грама маслини
босилек
зехтин
балсамиков оцет
морска сол

Салатата е бърза и лесна за приготвяне – зеленчуците се нарязват на кубчета в купа, добавят се лукът на лентички, маслините и нарзяното пак на кубчета сирене, а отгоре се наръсва с накъсаните листенца босилек. Овкусява се с морска сол, зехтин и оцет на вкус, според предпочитанията и готово. Имаме перфектно лятно ястие или добавка към всевъзможни ястия.

8 коментара

  1. Дали една-две пресни гъбки нарязани на ивици нама да подобрят вкуса? Преди година опитах за пръв път сурова печурка(култивирана) – не знам защо дотогава не съм ял сурови гъби. Идеални са за салати с домати и краставици. А с балсамиков оцет салата става прелест!


  2. много добра идея, grimm. и аз много обичам сурови печурки в салата. следащия път ще сложа и от нея.


  3. откъде купувате манури? особено съвсем безсолното?


  4. Полубезсолно от Пикадили, на съвсем безсолно тук не съм попадала, затова купувам рикота.


  5. Ако идвате към Австрия, непременно се обадете да си правим заедно салатки с Манури! Аз го обожавам – с диня е направо мечта :-)


  6. а имате ли представа дали и къде в софия може да се купи това сирене?


  7. От Пикадили, но не всеки път има.


  8. В „Olive’s“ имат една салата с халуми. Обясниха ми, че е козе сирене, но не много убедено. Та салатата е в подобно изпълнение, като сиренето е запечено на грил. А сурови гъбки с печена чушка – невероятна вкусова комбинация по мое лично мнение. :)



Вашият коментар