Салата със сирене манури
юни 20, 2008Може би трябва да започна оттам, че манури (μανούρι) е гръцко свежо сирене, най-често от овче мляко, но може и от козе. Обикновено е безсолно, но това което аз купувам е леко осолено и перфектно за зеленчукови салати.
В действителност до скоро аз изобщо не обичах прясно сирене, в резултат от един доста драматичен сблъсък в ранното ми детство с домашно такова. Един ден на гости у баба ми бяха дошли нейна племеничка плюс съпруг и както винаги, бяха донесли куп неща от село – домати, мед, зелен боб, плодове и разбира се, съвсем прясно и безсолно сирене, което баба ми много обича и все още си хапва с пелин. Лелята като ме видя, веднага ме защипа по бузите и започна да обяснява „колко е хубаво сиренцето с доматки, със зарзалки, домашно“ и аз нали съм си лакомия, отхапах едно доста солидно парче. И застинах. С издути бузи, само очите ми се въртяха във всички посоки, а сиренето ни напред, ни назад. Сдъвках го накрая, то едно овче, истинско, а аз – свикнала само на купешкото, ужас. Доста драматична беше тази моя първа среща, за щастие, не и последна.
Постепенно се научих да ценя истинските неща, натуралния вкус, овчето мляко и прясното сирене с ниската му масленост и сол. За съжаление у нас трудно се намира хубаво българско такова, но напоследък на пазара има избор от чужди сирена и манури е съвършеният избор за лятна салата.
Продукти:
2-3 зрели домата
1 малка краставица
2 чушки (в служая жълта и оранжева, но може зелени и червени)
половин глава червен лук
100 грама маслини
босилек
зехтин
балсамиков оцет
морска сол
Салатата е бърза и лесна за приготвяне – зеленчуците се нарязват на кубчета в купа, добавят се лукът на лентички, маслините и нарзяното пак на кубчета сирене, а отгоре се наръсва с накъсаните листенца босилек. Овкусява се с морска сол, зехтин и оцет на вкус, според предпочитанията и готово. Имаме перфектно лятно ястие или добавка към всевъзможни ястия.
Дали една-две пресни гъбки нарязани на ивици нама да подобрят вкуса? Преди година опитах за пръв път сурова печурка(култивирана) – не знам защо дотогава не съм ял сурови гъби. Идеални са за салати с домати и краставици. А с балсамиков оцет салата става прелест!
от Grimm юни 20, 2008 at 1:10 pmмного добра идея, grimm. и аз много обичам сурови печурки в салата. следащия път ще сложа и от нея.
от nojivilichka юни 20, 2008 at 1:37 pmоткъде купувате манури? особено съвсем безсолното?
от n. юни 21, 2008 at 1:56 pmПолубезсолно от Пикадили, на съвсем безсолно тук не съм попадала, затова купувам рикота.
от nojivilichka юни 21, 2008 at 2:40 pmАко идвате към Австрия, непременно се обадете да си правим заедно салатки с Манури! Аз го обожавам – с диня е направо мечта :-)
от Bulgariana юни 21, 2008 at 7:13 pmа имате ли представа дали и къде в софия може да се купи това сирене?
от merrick юни 27, 2008 at 1:28 pmОт Пикадили, но не всеки път има.
от nojivilichka юни 27, 2008 at 4:27 pmВ „Olive’s“ имат една салата с халуми. Обясниха ми, че е козе сирене, но не много убедено. Та салатата е в подобно изпълнение, като сиренето е запечено на грил. А сурови гъбки с печена чушка – невероятна вкусова комбинация по мое лично мнение. :)
от Guardian юни 27, 2008 at 6:03 pm